smg

2000-2006 | silnik: S54
Patibmx

Re: smg

Post autor: Patibmx » ndz sty 17, 2010 21:17

Witam , mam pytanie do osób którzy jeżdżą M3 ze skrzynią SMG II, ponieważ chce kupić M3 ale nie wiem czy manual czy SMG. Czy skrzynia SMG w trybie manualnym (używając łopatki) nie przerzuca kolejnego biegu na wyższy kiedy sięgają maksymalne obroty ??? Jest to dla mnie istotne ponieważ nie chciałbym mieć takiej akcji że z 2ki przerzuca mi na 3ke kiedy tego nie chcę.
Dzięki za wszelkie info z waszej strony!!! :wink:

Paffcio
Kontakt:

Post autor: Paffcio » ndz sty 17, 2010 21:39

a co chcesz latac na odcince caly czas ? :roll: wydaje mi sie ze SMG II jest taka skrzynia ze w trybie SPORT pozwala na optymalne osiagi, czyli nie zmienia biegow przy 6000K tylko cisnie do bezpiecznej granicy i zmienia bieg

Wszystko napisane w tym poscie to bzdury. Prosze sie nie sugerowac.
Admin.
Ostatnio zmieniony ndz sty 17, 2010 23:10 przez Paffcio, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
djset

Post autor: djset » ndz sty 17, 2010 21:43

Skrzynia SMG to skrzynia manualna sterowana elektronicznie z funkcją automatu. Normalnie wsiadasz i jezdzisz jak manualem, z tym ze biegi przerzucasz przy kierownicy ;)
Zastanawiasz miedzy manu a smg? wybierz manuala! Elektronika ci sie nie zepsuje, odpalisz auto z popychu jak ci chociazby aku padnie lub rozrusznik, ruszysz z otwartymi drzwiami (w smg jak masz otwarte to nie ruszysz) i jak cie na torze obróci to wciskasz sprzeglo i hamujesz, bo jak nie to silnik można obrócić w drugą strone i/lub zawory pokrzywić.
Odnośnie szybkości smg to troche ćwiczenia i manualem przerzucasz szybciej niż SMG ;) Chodzi mi oczywiscie o biegi np z 3 na 2 ;) Bo z 3 na 4 i odwrotnie to ułamek trwa ;)

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » ndz sty 17, 2010 22:02

Paffcio, dla osób które jeżdżą sportowo jest to istotna informacja, bo jak ci automat wrzuci wyższy bieg to np wpadniesz w poślizg.
Paffcio pisze:wydaje mi sie ze SMG II jest taka skrzynia ze w trybie SPORT pozwala na optymalne osiagi, czyli nie zmienia biegow przy 6000K tylko cisnie do bezpiecznej granicy i zmienia bieg
Co rozumiesz przez optymalne osiągi? Może na prostej by to zadziałało.

Z tego co wiem/zaobserwowałem to nie zmienia biegu, ale dla pewności niech się wypowie ktoś kto ma SMG.

Awatar użytkownika
Bombel
Kontakt:

Post autor: Bombel » ndz sty 17, 2010 22:11

Nie zmienia biegu na odcince.

mateush
Site Admin
Auto: 997TT

Post autor: mateush » ndz sty 17, 2010 23:09

Paffcio pisze:a co chcesz latac na odcince caly czas ? :roll: wydaje mi sie ze SMG II jest taka skrzynia ze w trybie SPORT pozwala na optymalne osiagi, czyli nie zmienia biegow przy 6000K tylko cisnie do bezpiecznej granicy i zmienia bieg
Paffcio, kolejny raz wypowiadasz sie na temat o ktorym nie masz pojecia. Wszystko co powyzej napisales to bzdura, wprowadzasz innych w blad.
Nie rob tak wiecej prosze, bo bede musial wyciagnac konsekwencje.

Odpowiadajac na pytanie wyzej:
Skrzynia SMG nie zmienia biegu na wyzszy w zadnym z trybow sekwencyjnych.
Dyskusja SMG vs Manual byla juz walkowana wiele razy na forum - poszukaj. W skrocie: obie skrzynie sa tak samo dobre, nie ma lepszej i gorszej, na zadnej sie nie zawiedziesz. Po prostu zalezy jaka zmiana biegow komu odpowiada.
Na forum sa zwolennicy SMG (min. ja) i Manuala, wiec nie sugeruj sie wypowiedziami :)
Zauważyłeś problem z forum? Napisz od mnie PW!

Awatar użytkownika
Marcin86
Kontakt:

Post autor: Marcin86 » pn sty 18, 2010 00:39

mateush pisze:
Dyskusja SMG vs Manual byla juz walkowana wiele razy na forum - poszukaj. W skrocie: obie skrzynie sa tak samo dobre, nie ma lepszej i gorszej, na zadnej sie nie zawiedziesz. Po prostu zalezy jaka zmiana biegow komu odpowiada.
Na forum sa zwolennicy SMG (min. ja) i Manuala, wiec nie sugeruj sie wypowiedziami :)
+1

dodam jeszcze ze SMG redukuje bieg gdy ten jest za niski.

schumi

Post autor: schumi » pn sty 18, 2010 01:32

Marcin86 pisze:dodam jeszcze ze SMG redukuje bieg gdy ten jest za niski.
W trybie automatycznym.
Co do drzwi to mozesz smigac na otwartych.

mateush
Site Admin
Auto: 997TT

Post autor: mateush » pn sty 18, 2010 02:52

Marcin86 pisze:
mateush pisze:
+1

dodam jeszcze ze SMG redukuje bieg gdy ten jest za niski.
Trzeba uscislic ze zredukuje kiedy jest tak niski ze silnik dostalby "czkawki", niektorzy moga to zrozumiec ze bedzie redukowal jak w automacie ;)
Zauważyłeś problem z forum? Napisz od mnie PW!

Awatar użytkownika
djset

Post autor: djset » pn sty 18, 2010 08:56

schumi pisze:Co do drzwi to mozesz smigac na otwartych.
Na pewno skrzynia nie będzie wyrzucała na luz? Jakiś czas temu ktoś opisywał taki problem, że przy otwartych drzwiach kabiny lub przy otwartej masce nie można ruszyć z miejsca...

Patibmx

Post autor: Patibmx » pn sty 18, 2010 12:21

Dzięki za info, teraz już wszystko wiem :smile:

schumi

Post autor: schumi » pn sty 18, 2010 12:48

djset pisze:Na pewno skrzynia nie będzie wyrzucała na luz? Jakiś czas temu ktoś opisywał taki problem, że przy otwartych drzwiach kabiny lub przy otwartej masce nie można ruszyć z miejsca
Jak zapalasz przy otwartej masce lub drzwiach to nie ruszy ale jak na zapalonym otworzysz drzwi lub maske to jedzie bez problemu.

Paffcio
Kontakt:

Post autor: Paffcio » pn sty 18, 2010 12:49

a to bardzo przepraszam , fakt nie jezdzilem ///M ze skrzynia SMG i nie wiem jak ona dziala, wypowiadalem sie na podstawie obserwacji dzialania innych automatow z wlaczonym trybem SPORT w BMW. Myslalem ze jest podobnie ... :neutral: jeszcze raz sorry za wprowadzanie w blad, juz sie nie wypowiadam na temat SMG w ///M :!:

ODPOWIEDZ